Naslovna Vijesti Svijet Broj oboljelih od sifilisa u Evropi protekle decenije porastao za 70 posto
Broj oboljelih od sifilisa u Evropi protekle decenije porastao za 70 posto
0

Broj oboljelih od sifilisa u Evropi protekle decenije porastao za 70 posto

0

Muškarci u razdoblju od 25. do 34. godine bivaju češće inficirani ovom spolno prenosivom bolešću od žena i drugih dobnih skupina, navodi se u Izvještaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Infekcije su najčešće zabilježene kod homoseksualaca.

Izvještaj se odnosi na period od 2007. do 2017. godine. ECDC je iznio podatke iz 30 zemalja Evropske unije, kao i Norveške i Islanda. Broj potvrđenih slučajeva porastao je za nešto manje od 70 posto od 2010. godine. Rekordan broj zaraženih od sifilisa zabilježen je 2017. godine – 33.193.

“Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Evrope rezultat je nekoliko faktora među kojima su spolni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om”, kaže Andrew Amato-Gauci, stručnjak ECDC-a za spolno prenosive bolesti.

Evropski izvještaj uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom spolno prenosivom bolešću. Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016. godini.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *