Naslovna Vijesti Svijet Tropska oluja Barry ojačala u uragan i prijeti New Orleansu
Tropska oluja Barry ojačala u uragan i prijeti New Orleansu
0

Tropska oluja Barry ojačala u uragan i prijeti New Orleansu

0

Vjetrovi tropske oluje puhali su snagom od 120 kilometara na sat, prema Nacionalnom centru za uragane. Američki državni meteorološki zavod upozorava na oluje opasne po život u obalnim dijelovima Louisiane i Mississippija, s obilnim kišama, vodenim valovima i jakim vjetrovima koju mogu čupati drveće i električne vodove.

Ipak, guverner John Bel Edwards je pozvao stanovnike južne Louisiane da ostanu prisebni, upozoravajući da Barry još uvijek može prouzrokovati katastrofalne poplave u širokom dijelu obale Meksičkog zaljeva preko noći.

New Orleans je bio podvrgnut teškim kišama u subotu, ali je imao povremene pojave umjerenog pljuska i sunca. Međutim, prognostičar Nacionalne meteorološke službe Robert Rik upozorio je da je prerano reći da je New Orleans bezbjedan.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

 

Vlasti su u subotu pokušavale spasiti petoro porodica koje su bile zarobljene u vodi u gradu Franklin u južnoj Louisiani.

Nacionalna garda je morala da zaustavi svoju spasilačku misiju zato što je voda bila previsoka da bi bezbjedno stigli do porodičnog doma. Predsjednik Donald Trump odobrio je zahtjev guvernera Louisiane Johna Bela Edwardsa za proglašenjem izvanrednog stanja. U nekim područjima evakuacija je obavezna.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *