Naslovna Vijesti Svijet Al Shabab izveo teroristički napad u somalskom lučkom gradu Kismayou
Al Shabab izveo teroristički napad u somalskom lučkom gradu Kismayou
0

Al Shabab izveo teroristički napad u somalskom lučkom gradu Kismayou

0

Islamistička grupa Al Shabab izvela je u petak teroristički napad u somalskom lučkom gradu Kismayou, a nepotvrđene prve informacije govore o većem broju žrtava.

Automobil bomba eksplodirao je ispred hotela “Asasey” u središtu grada, a potom se začula i pucnjava iz pješačkog oružja.

Vojni glasnogovornik Al Shababa Abdiasis Abu Musab je ustvrdio da je u napadu na hotel ubijen veći broj osoba, prenosi Reuters.

Grupu Al Shabab povezanu sa Al Qaedom vladine su snage potisnule iz somalskog glavnoga grada Mogadishua 2011. godine, a od 2012. i iz Kismayoua. No pripadnici te grupe i dalje su sigurnosna prijetnja jer i dalje napadaju u Somaliji i u dijelovima susjedne Kenije čija vojska sudjeluje u mirovnoj operaciji Afričke unije u Somaliji s ciljem podrške vladi.

Automobilska bomba eksplodirala je u petak u hotelu u lučkom gradu Kismayu u Somaliji, gdje su lokalni starješine i zakonodavci raspravljali o predstojećim regionalnim izborima, a uslijedila je pucnjava, priopćila je policija, dodajući kako bi broj žrtava mogao biti visok.

Militantna islamistička grupa Al Shabaab, koja pokušava srušiti vladu u Somaliji, preuzela je odgovornost za napad.

Major Mohamed Abdi, rekao je za Reuters da su lokalne starješine i zakonodavci sastali u hotelu Asasey kada se dogodio napad.

Hussein Nur, trgovac u Kismayuu, izjavio je za Reuters: “Bilo je mnogo ljudi, uključujući dužnosnike i starješine, uglavnom iz jednog klana, koji su raspravljali o predstojećim izborima za Kismayu.”

Nur je govorio o izborima u gradu koji su trebali biti održani u augustu.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *