Naslovna Vijesti Svijet Njemačka neće slati vojnike u Siriju uprkos zahtjevu Washingtona
Njemačka neće slati vojnike u Siriju uprkos zahtjevu Washingtona
0

Njemačka neće slati vojnike u Siriju uprkos zahtjevu Washingtona

0

“Vlada se pridržava trenutnih dogovora koalicije za borbu protiv Islamske države, a to uključuje da neće biti slanja kopnenih snaga, što je poznato”, naglasio je portparol njemačke Vlade.

Njemačka novinska agencija DPA javila je ranije da je specijalni predstavnik SAD za Siriju i koalicije za borbu protiv Islamske države James Jeffrey zatražio od Berlina da pošalje jedinice za obuku, logistiku i tehničku pomoć.

“Želimo da kopnene snage iz Njemačke djelimično zamijene naše vojnike”, rekao je Jeffrey i izrazio očekivanje da će odgovor od Berlina dobiti do kraja mjeseca.

Američke snage podržavaju “Sirijske demokratske snage” u kojima je i kurdska “Jedinica narodne zaštite”.

Sirijske demokratske snage u martu su zauzele posljednje uporište Islamske države, mada su džihadisti i dalje aktivni u tajnosti.

Američki predsjednik Donald Trump je u decembru najavio planove za povlačenje svih 2.000 pripadnika oružanih snaga SAD sa sjeveroistoka Sirije. On je kasnije saopćio da će oko 400 vojnika ostati kako bi pomogli u stabilizaciji regiona.

SAD od tada pokušavaju da dobiju dodatnu podršku od 80 saveznika iz koalicije za borbu protiv Islamske države, uključujući Njemačku.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *