Naslovna Vijesti Svijet Slučaj podijelio Francusku: Nakon 11 godina patnje država dopustila humanu smrt Vincenta Lamberta
Slučaj podijelio Francusku: Nakon 11 godina patnje država dopustila humanu smrt Vincenta Lamberta
0

Slučaj podijelio Francusku: Nakon 11 godina patnje država dopustila humanu smrt Vincenta Lamberta

0

Naime, slučaj 42-godišnjeg kvadriplegičara Vincenta Lamberta u centru je debate o eutanaziji u Francuskoj. Njegovi roditelji se protive isključivanju podrške za život prijeteći tužbom ukoliko se to desi.

Dok se oni godinama bore da sin ostane živ, Lambertova supruga i još sedam članova porodice zalažu se da je najhumaniji potez dopustiti mu da umre.

Eutanazija je u Francuskoj tehnički ilegalna, ali ljekari teško bolesne pacijente smiju uvesti u duboku komu kako bi umanjili patnju.

Lambert je medicinski tehničar koji je 2008. godine doživio tešku saobraćajnu nesreću. Ostao je u potpunosti nepokretan i samo povremeno svjestan. Samostalno diše, ali se njegov život održava hranjenjem kroz gastrične cijevi.

Nakon uzaludnih pokušaja da se njegovo stanje popravi, ljekari su uz pristanak supruge 2013. godine predložili obustavu njege. S obzirom da je dio porodice bio protiv uslijedila je pravna borba koja je okončana u petak.

Evropski sud za ljudska prava još je 2015. godine odbacio primjedbe njegovih roditelja, ali ljekari u Francuskoj nisu htjeli da prestanu sa održavanjem života iz sigurnosnih razloga.

Sve se promijenilo 20. maja ove godine kada su ljekari počeli proces gašenja podrške za život. Ipak, pariski apelacioni sud naredio je obustavu procesa, pa je slučaj prebačen na vrhovni sud, odnosno kasacijski sud Francuske.

Kasacijski sud je u petak odlučio da gašenje podrške za život može biti učinjeno, a na odluku nije moguća žalba.

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *