Naslovna Vijesti Svijet Predsjednik Iraka: Nećemo dozvoliti da SAD napadnu Iran s naše teritorije
Predsjednik Iraka: Nećemo dozvoliti da SAD napadnu Iran s naše teritorije
0

Predsjednik Iraka: Nećemo dozvoliti da SAD napadnu Iran s naše teritorije

0

“Mi ne želimo da naša teritorija bude baza za bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv bilo kojeg od naših susjeda, uključujući i Iran”, izjavio je irački predsjednik Salih ističući da ne postoji sporazum između Bagdada i Washingtona o ovakvim i sličnim pitanjima.

U februaru, predsjednik SAD-a je izjavio da bi u Iraku trebalo ostati oko 5.000 vojnika kako bi “posmatrali” ​​ponašanje Irana. U međuvremenu je Trump ipak rekao da neće koristiti Irak kao bazu za napad na Iran, ali želja SAD-a za osvetu protiv Irana mogla bi unijeti nemire u region.

SAD su bile spremne da otpočnu vojnu akciju protiv Teherana još prošle sedmice nakon što je oboriena špijunska letjelica RQ-4 Global Hawk nad teritorijalnim vodama Irana. Ipak, predsjednik Trump je u petak izjavio kako ipak neće napasti nakon što mu je rečeno da u ovoj akciji može poginuti i do 150 ljudi.

Međutim, Trump je u utorak zaprijetio Iranu “totalnim uništenjem” ako napadne “bilo šta američko”. Istovremeno, američki predsjednik je priznao da nema jasno razrađenu strategiju ako odluči da krene u rat.

Salih se prisjetio gorkog iskustva američke invazije na zemlju čiji je lider, podsjećajući Washington da je brzo pokrenuo rat s Irakom bez razmišljanja o mogućim posljedicama.

 

(Klix)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *