Naslovna Vijesti Region Panika u Hrvatskoj: Sezona je počela, a nema ko da radi
Panika u Hrvatskoj: Sezona je počela, a nema ko da radi
0

Panika u Hrvatskoj: Sezona je počela, a nema ko da radi

0

“Najveći gubitnik u ovom je slučaju država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatska privreda ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje, ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu”

Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična, poručuju u Hrvatskoj udruzi turizma, te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

– Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH. Na višestruke apele koji traju sedmicama da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili što je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna budžetska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva – naveli su u ovoj udruzi u svom saopštenju.

Kažu da su oni zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca u jesen 2018. pozdravili pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019.

– Tada smo upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita. Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira na to što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana – kažu u ovoj udruzi.

Dodaju da turističkom sektoru nedostaje radne snage te da je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali da ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu.

– Najveći gubitnik u ovom je slučaju država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatska privreda ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje, ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time budžet gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata – zaključuju u HUT-u.

Na njihov apel Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Hrvatske odgovorilo je saopštenju u kojem odbija povećanje kvote na strane radnike.

– Ove godine osigurali smo preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine. Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota, stoji u saopštenju.

(Fokus)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *