Naslovna Vijesti Svijet Iran prijeti i Europi: Niste u poziciji da nas kritizirate zbog vojnih kapaciteta
Iran prijeti i Europi: Niste u poziciji da nas kritizirate zbog vojnih kapaciteta
0

Iran prijeti i Europi: Niste u poziciji da nas kritizirate zbog vojnih kapaciteta

0

Iran je rekao u nedjelju da Europa nije u poziciji da kritikuje Teheran zbog vojnih kapaciteta te je pozvao europske vođe da normaliziraju trgovinske veze s Islamskom Republikom, uprkos američkim sankcijama, ili će se suočiti s posljedicama.

Predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji su svjetske sile potpisale 2015., te je ponovno uveo sveobuhvatne sankcije.

Trump je osudio sporazum, koji je potpisao njegov prethodnik Barack Obama. Trump kritikuje sporazum zato što nije trajan i zato što ne obuhvaća iranski program razvijanja balističkih projektila i ulogu u konfliktima širom Bliskog istoka.

Zapadnoeuropske potpisnice sporazuma – Francuska, Velika Britanija i Njemačka – dijele američku zabrinutost oko razvoja balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Međutim, branile su nuklearni sporazum kao najbolji način za limitiranje iranskog programa obogaćivanja urana, što je potencijalni put prema razvoju nuklearnog oružja, i kao temelj za buduće pregovore o široj paleti sigurnosnih i drugih dugotrajnih sporova.

“Europljani nisu u poziciji da kritikuju Iran zbog pitanja koja su izvan JCPOA-a (nuklearni sporazum)”, rekao je ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif, prenijela je iranska državna televizija.

“Europljani i drugi potpisnici JCPOA-a trebali bi normalizovati ekonomske veze s Iranom … Zaustavit ćemo ispunjavanje obaveza ili preduzeti akcije u skladu s njihovim mjerama”, kazao je.

Prošli je mjesec Iran smanjio neke obaveze preuzete sporazumom iz 2015. te je upozorio da će za 60 dana nastaviti program obogaćivanja urana u mjeri većoj od one dopuštene prema sporazumu, ako Europljani ne zaštite sporazum od američkih sankcija kojima se želi onesposobiti iransku ekonomiju ovisnu o izvozu nafte.

(RadioSarajevo)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *