Naslovna Vijesti Društvo Vaskrs: Pravoslavci u BiH i širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik
Vaskrs: Pravoslavci u BiH i širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik
0

Vaskrs: Pravoslavci u BiH i širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik

0

Vaskrs dolazi nekoliko dana nakon katoličkog Uskrsa zbog toga što pravoslavci vrijeme računaju po julijanskom kalendaru.

Pravoslavni vjernici su već obilježili Veliki petak koji simbolizira stradanje Isusa Krista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće žalosti, posljednji u nedjelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju uskrsna jaja.

Od Velikog petka do Vaskrsa se ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

U našoj zemlji pravoslavci Vaskrs obilježavaju na stari tradicionalni način, a najčešći običaji su farbanje jaja, uglavnom crvenom bojom, tucanje jaja te blagdanski pozdrav i odpozdrav “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”. Također, jaja se jedu prije bilo kakvog drugog obroka.

Svakako, ko je u mogućnosti rano ujutro, prije svitanja, odlazi na molitvu – vaskršnju liturgiju, koja se održava u najbližoj crkvi. Nakon povratka kući pale se svijeće te se kadionicom kadi dom, a potom slijedi čestitanje Vaskrsa najbližima i doručak.

Redakcija portala svim pravoslavcima u BiH od srca čestita Vaskrs sa željom da ga provedu u miru i radosti sa svojim najbližima.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *