Naslovna Vijesti Region Szijjarto: Srbija zaslužuje čim prije postati članicom Europske unije
Szijjarto: Srbija zaslužuje čim prije postati članicom Europske unije
0

Szijjarto: Srbija zaslužuje čim prije postati članicom Europske unije

0

Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto rekao je u petak u Beogradu skupu podrškre srbijanskom predsjedniku da Srbija zaslužuje čim prije postati članicom Europske unije i obećao da će je Mađarska podržati na tom putu.

Szijjarto je na skupu podrške srbijanskom predsjedniku Aleksandaru Vučuću, čitajući svoj govor na srpskom jeziku, rekao kako je “neprihvatljivo” da se Srbiji “drže lekcije” i “osporava njeno napredovanje” u procesu eurointegracija.

“Zaslužili ste čim prije postati članicom EU i da se nas pita – vi biste već sutra bili članica. Vi ste prava euvropska nacija i to ste već više puta dokazali. Vašim će pristupanjem i EU biti jača i zato ćemo na tome raditi”, rekao je Szijjarto.

On je ocijenio kako se do prije nekoliko godina “nije moglo niti zamisliti da mađarski šef diplomatije bude gost u kampanji vladajuće stranke”, te da to što večeras govori u Beogradu potvrđuje da su odnosi dvije država “najbolji do sada”, a do promjena je došlo zahvaljujući “ličnim naporima” vođa mađarske vladajuće partije Fidesz, te Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, prenosi Hina.

“Danas možemo reći da su Srbija i Mađarska prijatelji, šta više – odnosi između dvije zemlje nikad nisu bili ovako dobri kao danas”, naglasio je mađarski šef diplomatije.

On je ocijenio kako se danas može vidjeti da “središnja Europa sve više jača”, a odgovor je “vrlo jednostavan – vlade srednjoeuropskih zemalja se rukovode svojom nacionalnom politikom i to uprkos svim pritiscima”.

“Ali, jakoj srednjoj Europi je potrebna snažna Srbija i svima je jasno da je vaša zemlja sve jača i jača, a ojačala je jer vaše vođe nisu zanemarile nacionalne interese”, ocijenio je Szijjarto.

On je, kako kaže, “siguran da će Srbija biti sposobna za velika djela”, te da su i Mađarska i Srbija “zemlje koje su utemeljene na vrijednostima koje su spremne obraniti”.

Naglašavajući kako je političa stabilnost izuzetno značajna i za Mađarsku i za Srbiju, Szijjarto je rekao kako njegova zemlja cijeni “šta Srbija čini za Mađare koji u njoj žive.

Szijjarto je i ranije bio potpora na Vučićevim stranačkim skupovima tokom predizborne kampanje.

Vlade dvije države održale su 15. aprila u Subotici zajedničku sjednicu na kojoj je potpisano i 11 memoranduma i sporazuma o suradnji.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *