Naslovna Vijesti Društvo Udruženja žrtava: Papa mora da zna da Milorad Dodik slavi zločince
Udruženja žrtava: Papa mora da zna da Milorad Dodik slavi zločince
0

Udruženja žrtava: Papa mora da zna da Milorad Dodik slavi zločince

0

U dopisu, koji potpisuje 12 udruženja žrtava, a koji je proteklih dana poslan na više od 1.000 adresa domaćih i međunarodnih zvaničnika, navode se činjenice koje su utvrdile instance međunarodne pravde, kada su u pitanju počinjeni genocid i zločini u BiH, te se pozivaju zvaničnici da utječu na to da se spriječi slavljenje zločinaca i negiranje istine o zločinima nad nedužnim civilima.

“Unatoč pravosudno utvrđenim činjenicama, koje su van svake razumne sumnje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik vrši agresivnu kampanju poricanja činjenica i vrijeđanja osjećaja žrtava najtežih ratnih zločina počinjenih na tlu Evrope”, navode iz udruženja.

Udruženja očekuju da će monsinjor Pezzuto upoznati Vatikan sa ovakvim ponašanjem Milorada Dodika, te da će papa Franjo biti upoznat sa svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.

“Papa Ivan Pavao II je još 1994. godine u vrijeme agresije želio doći u Sarajevo, međutim, iz sigurnosnih razloga, taj se posjet nije ostvario. Tri godine kasnije, papa Ivan Pavao II je posjetio BiH i iskazao jasnu solidarnost prema žrtvama, jednako kao što je i papa Franjo pokazao saosjećanje prema ugroženim žrtvama širom svijeta, te se nadamo da će utjecati i na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kako bi prestao sa svojim sramotnim ponašanjem”, navodi se u saopćenju udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Naime, dopis je poslan u ime Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, porodica nestalih općina Vogošća i Ilijaš, Organizacije porodica Šehida, zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja, Kotor Varoš, udruženja “Žena Podrinja”, Bratunac, roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, te udruženja “Žene žrtve rata”, “Žene Srebrenice”, logoraša “Prijedor 92” i zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *