Naslovna Vijesti Region Radovan Karadžić traži da služi kaznu u Srbiji
Radovan Karadžić traži da služi kaznu u Srbiji
0

Radovan Karadžić traži da služi kaznu u Srbiji

0

Najpravednije bi bilo da Radovan Karadžić služi kaznu u Srbiji. Znamo da do tog cilja nije lako ni jednostavno da se dođe, ali ćemo to izričito zahtijevati u Organizaciji ujedinjenih nacija, kod generalnog sekretara, kaže za „Novosti“ general Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsjednika RS, aktuelni predsjednik Boračke organizacije RS, koji se, upravo, vratio iz Haaga.

Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od predhodne, ističe Savčić, „evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku“.

“Karadžić je i dalje sav posvećen predmetu, napisao je na engleskom jeziku odgovore na svaki paragraf presude izrečene na doživotnu robiju”, otkriva Savčić i dodaje:

“Spremaju se verzije na srpskom i drugim jezicima, što je samo početak rada na novom dokazivanju njegove uloge u ratu. Neshvatljivo je, u pravnom i bilo kom smislu, da Žalbeno veće, nije uvažilo valjano činjenicu da je dr Karadžić, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, izdao 72 naređenja jedinicama VRS da se ne dejstvuje po civilnim ciljevima, što, posebno, važi za region Sarajeva. To je fakat, dokaz i te kakav, ali je Žalbeno veće ignorisalo sve to, što je neshvatljivo”.

Savčić podsjeća da je teška presuda zasnovana na izjavama dva svjedoka koji su sklopili sporazum o priznanju krivice i jednim zaštićenim svjedokom, “koji su svjedočili onako kako je dobro za njih i Tužilaštvo, bez ikakve istine o stvarnim događajima i ljudima koji su bili u njima, prije svega Karadžića“.

“Karadžić je neumoran, bavi se svakim detaljem, analizira sve navode optužnice podupirajući obimne dokaze koje ima odbrana, a nije ni čudo što je kazna irečena preglasavanjem 3 prema 2”, ističe Savčić i nastavlja:

“Lično mislim da Karadžić neće biti upućen na izdržavanje kazne dok se ne okonča drugostepena presuda u predmetu generala Mladića. U Hagu su, i dalje, Stojan Župljanin i Mićo Stanišić, čije su presude odavno pravosnažne. Kad budu presudili generalu Mladiću, mislim da će onda da potpuno isele i sudnice i ćelije. Znamo da konačnu odluku o upućivanju na izdržavanje kazne donosi predsednik suda, ali siguran sam da ćemo pred generalnog sekretara OUN izaći sa argumentima, koji će biti snažni, jaki i potpuno uverljivi”.

 

(RadioSarajevo)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *