Naslovna Vijesti Ekonomija Ko o čemu, Telemach o monopolu: Odakle prijeti stvarna opasnost za BiH
Ko o čemu, Telemach o monopolu: Odakle prijeti stvarna opasnost za BiH
0

Ko o čemu, Telemach o monopolu: Odakle prijeti stvarna opasnost za BiH

0

Nakon članka koji je u petak objavljen na portalu „Faktor“, a kasnije prenesen na portalu televizije ¨N1¨, istražili smo pozadinu tog tendencioznog pisanja koje najavljuje povratak BiH u devedesete godine.

Naime, dok u većini normalno uređenih država službena mjerenja gledanosti svih elektronskih medija vrše nezavisne agencije, za koje se podrazumijeva da nisu vlasnici medija, u našoj zemlji to radi ¨Telemach¨ te tako određuje podjelu medijskog kolača.

Pomenuta kompanija, koja je vlasnik brojnih medija između kojih treba istaći program Sport Klub i televiziju N1, već ima mogućnosti da na šutnju prisili veliki broj medija jednostavnom prijetnjom da će ih isključiti iz televizijske šeme.

Navedeno im omogućava da brojne afere poput nezakonite uzurpacije elektro stubova, nezakonitog dobivanja dozvola, zloupotrebe monopolskog položaja u slučaju ¨Sport Klub¨, ostanu nesankcionirane u ovoj državi.

Postala je svakodnevica da građani BiH, bar oni koji nisu lojalni Draganu Šolaku, vlasniku pomenute kompanije, ne mogu gledati prijenose utakmica reprezentacije u najpopularnijim sportovima, pet najjačih fudbalskih liga Evrope i utakmice evropskog prvenstva u košarci.

Razlog za to je sasvim jednostavan – stvoriti monopol na tržištu i prisiliti korisnike da napuste BH Telekom i HT Eronet, te pređu na Telemach.

Telemachov program – Sport klub – dva puta je kažnjen pravosnažnim presudama zbog zloupotrebe položaja na medijskom prostoru BiH. Šta se desilo nakon toga?

Apsolutno ništa…

Zašto se o tome ne piše? Koliko je bosanskohercegovačkih medija već postalo dio medijskog mraka kojeg je na našu državu spustila grupacija ¨Telemach¨?

Možda je stvaranje takvog vida monopola probudilo državne telekome, koji su morali sagledali sve posljedice i gubitke koje im je zadala kompanija kragujevačkog biznismena i nepoznate firme iz Paname.

M;TEL koji djeluje na području Republike Srpske očigledno je pronašao formulu kako da zaštiti svoje tržište od Telemachovih zloupotreba, zato u Šolakovoj kompaniji vlada strah da će i BH Telecom i HT Eronet krenuti njihovim stopama, što bi bilo za Telemach daleko pogubnije s obzirom na mnogo veću moć BH Telecoma u BiH u poređenju sa M;TEL-om?

Prijetnje Telemacha objavljene putem  portala – da će doći do srpske uzurpacije medija i telekomunikacija u BiH – namijenjene su tome da zavedu građane BiH da podrže Telemach u namjeri da zadrži svoju sadašnju poziciju u BiH.

Da li se takvim pisanjem želi spriječiti BH Telecom da po uzoru na M;TEL na području Federacije razbije Telemachovu kontrolu nad medijima za šta već ima nagovještaja?

U suštini je BH Telecom najviše pogođen uzurpacijom medijskog prostora od strane Telemacha, jer Telemach najviše djeluje na terenu BH Telecoma.

Šolakova kompanija,  slično kao u onoj narodnoj,  je vuk obučen u jagnjeću kožu.

Kao takav Telemach predstavlja jedinu stvarnu opasnost ako zadrži ovaj monopol i ostavi BiH u medijskom mraku još nekoliko godina.

(PrveNovine)

 

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *