Naslovna Vijesti Društvo Nakon tri godine pravnih borbi stvoreni preduvjeti za izgradnju Kongresnog centra Sarajevo
Nakon tri godine pravnih borbi stvoreni preduvjeti za izgradnju Kongresnog centra Sarajevo
0

Nakon tri godine pravnih borbi stvoreni preduvjeti za izgradnju Kongresnog centra Sarajevo

0

Izgradnja Kongresnog centra Sarajeva, čija je prvobitna vrijednost procjenjivana na 300 miliona KM, trebala je započeti u blizini zgrade Općine Novi Grad, neposredno pored objekta Radio-televizije Bosne i Hercegovine još 2016. godine, ali zbog problema administrativne prirode, koji su bili usko vezani za upis vlasništva na BHRT, izgradnja još uvijek nije počela.

Za portal Klix.ba iz Općine Novi Grad tada su naveli da je učinjeno sve što je bilo u nadležnosti Općine i da su čak imali i zainteresirane investitore iz Omana, ali da je prethodno navedeni administrativni sudski spor bio kočnica izgradnje.

“Iako je predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu 9. januara ove godine donio odluku o hitnom rješavanju ovog predmeta, nažalost predmet još nije riješen. Pored sporosti sudske administracije, bojimo se da se radi o nekoj vrsti opstrukcije ovog projekta, jer više od tri godine nije riješena žalba BHRT-a (izjavljena 8. aprila 2015. godine) kada je riječ o upisu prava vlasništva, što je ključno pitanje kako bi se došlo do mogućnosti da se putem javne licitacije izabere investitor za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva”, kazali su nam tada iz Općine Novi Grad.

Međutim, tri godine kasnije čini se da se stvari lagano pokreću s mrtve tačke. Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić nam je kazao kako je spor konačno riješen na sudu i kako će konačno započeti realizaciju projekta.

“Uskoro bi trebala biti otvorena javna licitacija za zemljište, čime ćemo direktno odrediti i novog investitora. Konkretnije, najkasnije u naredna dva mjeseca ćemo uputiti prvi poziv investitorima za izgradnju Kongresnog doma Sarajevo”, rekao nam je Semir Efendić.

Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova, a poseban značaj bi imao kongresni dio koji bi imao nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 1.000 ljudi, sa 734 mjesta, zatim multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima u kojima bi se mogli održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao i press centar. Također, u blizini kompleksa trebao bi biti izgrađen i centralni trg uz posebnu pješačku zonu.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *