Naslovna Vijesti Svijet Američki razarači isplovili iz Baltičkog mora ‘u pratnji’ ruskih ratnih brodova
Američki razarači isplovili iz Baltičkog mora ‘u pratnji’ ruskih ratnih brodova
0

Američki razarači isplovili iz Baltičkog mora ‘u pratnji’ ruskih ratnih brodova

0

Korvete ruske Baltičke flote pratile su američke razarače Porter i Gravely tokom njihovog izlaska iz Baltičkog mora, javlja TASS.

Ruski Centar za upravljanje nacionalnom odbranom saopćio je da su korvete ruske Mornarice “Bojki” i “Sobraziteljni” “vodile” američke razarače koji su ušli u južni dio Baltičkog mora.

U Centru kažu i da ruska Mornarica prati aktivnost američkih brodova.

Prethodno je ruski senator Alexei Pushkov izjavio da dolazak američkih ratnih brodova u Crno more nema nikakve veze sa američkom sigurnošću, već je motiviran unutarnjom politikom.

Kako navodi Reuters, Pushkov je poručio da bi američki ratni brodovi trebalo da se klone ruske obale.

“Američki ratni brodovi postaju česti posjetioci u Crnom moru. Ove posjete nemaju nikakve veze sa američkom sigurnošću. Oni zavijore svoju zastavu, pošalju nam signal, i smire svoje senatore, koji zahtijevaju da se pošalje cjelokupna vojna flota u Crno more. Oni bi trebalo da se drže dalje od naše obale”, poručio je Pushkov na svom nalogu na Twitteru.

Američka Šesta flota saopćila je u subotu da je razarač “Donald Cook” opremljen navođenim raketama započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi “obavio operacije pomorske sigurnosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost i pomorski kapacitet sa na NATO saveznicima i partnerima u regionu”.

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije potom je saopćio da su “snage Crnomorske flote započele praćenje američkog razarača “Donald Cook ” opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more”.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *