Naslovna Vijesti Svijet Sjeverna Koreja testirala novo misteriozno taktičko oružje
Sjeverna Koreja testirala novo misteriozno taktičko oružje
0

Sjeverna Koreja testirala novo misteriozno taktičko oružje

0

Radi se o taktičkom oružju visoke tehnologije, ali detalji nisu otkriveni. Informacije o uspješnom testu objavila je novinska agencija KCNA uz fotografiju sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una koji je razgovarao sa zvaničnicima na testnoj lokaciji na plaži. Oružje se na fotografiji ne vidi, a detalji o mogućnostima oružja se čuvaju u tajnosti.

Kim je nadgledao test te je izrazio veluko zadovoljstvo novim oružjem koje “gradi neprobojnu odbranu zemlje i ojačava snagu narodne armije”.

Južnokorejske vlasti sada rade na identifikaciji i analizi oružja te se vjeruje se da je Kim nadgledao testiranje tradicionalnog oružja, a ne nuklearnog navodeći da termin “strateško oružje” nije korišten u izvještaju agencije KCNA.

Termin “strateško oružje” se koristi za balističke i nuklearne projektile koji mogu pogoditi “srce” neprijateljske teritorije daleko od bojnog polja. S druge strane “taktička oružja” se koriste za mnogo kraći domet.

Ovo je prvo testiranje oružja koje je Kim posmatrao još od novembra prošle godine kada je testiran interkontinentalni projektil Hwasong-15.

Američki State Department i dalje vjeruje da će obećanja američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima biti ispunjena.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *