Naslovna Vijesti Ekonomija Potpisan sporazum: Kredit od 47,6 miliona eura za izgradnju poddionice na Koridoru 5C
Potpisan sporazum: Kredit od 47,6 miliona eura za izgradnju poddionice na Koridoru 5C

FOTO: Fena

0

Potpisan sporazum: Kredit od 47,6 miliona eura za izgradnju poddionice na Koridoru 5C

0

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor OPEC – Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish potpisali su danas sporazum o finansiranju izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru 5C.

Bevanda je kazao kako su danas potpisana dva sporazuma, odnosno prvi za komponentu A u vrijednosti od 23,3 miliona eura i drugi za komponentu B u vrijednosti od 24,3 miliona eura. Projekt se sastoji od 17,7 kilometara duge dionice Nemila – Donja Gračanica.

“Ovu su lijepe prilike kojima prisustvujem. Nama je koridor 5C jedan od najvažnijih državnih interesa. Posebno smo zahvalni rukovodstvu OFID-a koje je prepoznalo interes i potrebu da se uključi u izgradnju ceste na Koridoru 5C. Nakon kraćeg zastoja zbog krize u usvajanju Zakona o akcizama nastavili smo našu saradnju”, rekao je Bevanda.

Naglasio je da je riječ o kreditima s rokom otplate od 20 godina i grace periodom od pet godina te kamatnom stopom od tri posto za komponentu A i 4,7 posto za komponentu B. Danas je potpisan i projektni sporazum koji su potpisali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i generalni direktor Al-Herbish.

Al-Herbish je rekao da je saradnja s BiH oduvijek na dobrom glasu, ističući važnost saradnje BiH s OPEC-om. Kako kaže, sporazum koji je danas potpisan dio je saradnje uspostavljene 1997. godine i u tom periodu podržano je 12 projekata u javnom sektoru.

“Uloženo je blizu 200 miliona dolara u obrazovanje, stambeni fond i transport, međutim, samo osam posto u sektor transporta. Na kraju bih istakao da potpisivanje ovih sporazuma govori o tome koliko je OFID na svim nivoima opredijeljen za saradnju s vašom zemljom”, kazao je Al-Herbish.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zahvalio se OFID-u što je prepoznao važnost ovog projekta, ističući da se bez izgradnje kompletnog Koridora 5C ne može očekivati veliki razvitak u BiH.

“Implementator su Autoceste Federacije BiH, a od direktora Adnana Terzića sam dobio informaciju da je već urađen pretkvalifikacioni konkurs i da će otvaranje ponuda biti 29. septembra te da će se bez većih problema moći otvoriti proces ugovaranja i izvođenja radova”, rekao je Čavara.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *