Naslovna Vijesti Svijet SAD uvode sankcije Sjevernoj Koreji
SAD uvode sankcije Sjevernoj Koreji
0

SAD uvode sankcije Sjevernoj Koreji

0

Sjedinjene Države vjeruju da je sjevernokorejski režim upotrijebio hemijsko oružje, agens VX, kako bi ubio Kim Jong-unova polubrata Kim Jong-nama, u zračnoj luci u Kuala Lumpuru prošle godine, objavio je State Department.   

Kao rezultat toga SAD uvodi sankcije zbog upotrebe kemijskog i biološkog oružja protiv Sjeverne Koreje, koje se nadovezuju na postojeće sankcije protiv te zemlje, a koje su vezane za njen nuklearni i raketni program.

SAD “strogo osuđuje upotrebu kemijskog oružja kako bi se izvelo ubojstvo”, kazala je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Ubijen na aerodromu

Kim Jong-nam ubijen je u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru 2. veljače 2017. Jedine su dvije osumnjičene osobe, koje su u zatočeništvu, Siti Aishah (25) i Doan Thi Huong (29), vijetnamskog podrijetla, protiv kojih je u Maleziji pokrenut sudski proces.

Dvije žene osumnjičene su da su visoko otrovan hemijski agens VX-on zalile u lice polubrata sjevernokorejskog čelnika, zbog čega je umro.

Obje su prvog dana suđenja u oktobru izjavile da nisu krive.

Tijekom suđenja u studenome jedan je policijski dužnosnik izjavio kako se vjeruje da je još četvero osumnjičenih upleteno u ubojstvo i da je riječ o četvero Sjevernokoreanaca koji su taj dan napustili Maleziju. Snimke s kamera pokazuju da su se dvije žene susrele s dvojicom muškaraca koji su im dali agens kojim je ubijeni napadnut.

Pjongjang opovrgava bilo kakvu umiješanost u ovo ubojstvo.

(Index.hr)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *