Naslovna Vijesti Region Štrajk: U Sloveniji zatvoreno gotovo hiljadu škola
Štrajk: U Sloveniji zatvoreno gotovo hiljadu škola

Ilustracija

0

Štrajk: U Sloveniji zatvoreno gotovo hiljadu škola

0

U Sloveniji je danas počeo štrajk nastavnika i odgajatelja, te ostalih djelatnika u obrazovanju, u kojem, po podacima njihovog sindikata, učestvuje 37.000 zaposlenih iz približno 1.000 obrazovnih ustanova.

Najavljen je dolazak otprilike 15.000 štrajkača iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo protestno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen poseban režim saobraćaja.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci (SVIZ) objavio je da zahtijeva povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako Vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uvjete koje su postavili.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plaće zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stepenom obrazovanja i da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na nivo prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. budući da BDP posljednjih godina raste.

Negativne posljedice štrajkova

To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka sedmice.

U ponedjeljak je s “bijelim” štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar smatra proteste neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih financija.

Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja, upozorila je i slovenska privredna komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 posto BDP-a.

(Al Jazeera)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *