Naslovna Vijesti Svijet Čile objavio rat nezdravoj hrani, vlada uvela mjere zabrane
Čile objavio rat nezdravoj hrani, vlada uvela mjere zabrane
0

Čile objavio rat nezdravoj hrani, vlada uvela mjere zabrane

0

Čileanska vlada zabranila je popularna čokoladna jaja s igračkama Kinder Surprise, pahuljice i čokoladna mlijeka s crtanim likovima poput Nesquik zeca i tigra Tonyja te mnoge druge, u sklopu velike borbe protiv epidemije pretilosti.

Kako bi zaustavila eksplozivan rast postotak debelih ili pretilih ljudi koji je dosegao tri četvrtine odraslih i više od polovice šestogodišnje djece, državne službe uvele su u zadnje dvije godine čitav niz marketinških ograničenja, obaveznih redizajna ambalaže i etiketa za nezdrave prehrambene proizvode kako bi promijenili čitavu kulturu prehrane u ovoj južnoameričkoj zemlji od 18 miliona ljudi.

Sve je počelo s historijskim zakonom o hrani koji je uveden prije dvije godine, nakon čitavog desetljeća bezuspješnih pokušaja i žestokog otpora prehrambene industrije i njenih lobista. Čileanska inicijativa za zdravije prehrambene navike mogla bi biti uzor drugim zemljama u epidemiji pretilosti koja globalno, prema istraživačima, bitan faktor u više od četiri miliona preuranjenih smrti godišnje.

Obavezne etikete za visoku razinu šećera, soli, masti i kalorija

“Teško je preuveličati koliko su značajne akcije Čilea – ili kako je bilo teško ostvariti ih unatoč uobičajenim pritiscima”, kaže Stephen Simpson, direktor američkog nutricionističkog instituta Centar Charles Perkins, za New York Times.

Industrija prerađene hrane i sokova, “teška” milijarde dolara, uspješno je lobiranjem zaustavila slične inicijative u drugim zemljama.

Ali u Čileu, pogled na police u supermarketima odmah pokazuje koliko je situacija drukčija. Prehrambeni div Kellogg's bio je prisiljen ukloniti poznate crtane likove životinja sa svojih kutija zašećerenih pahuljica. Kinder Surprise je potpuno povučen iz prodaje, zbog zaključka da igračkama u svojim “kinder-jajima” mami djecu na kupnju. A sva hrana s visokom količinom šećera, soli, zasićenih masti ili kalorija mora na ambalaži imati crne etikete koje upozoravaju na to, dizajnirane u obliku znaka “stop” – po jednu za svaku od ova četiri faktora za koja je potvrđeno da uzrokuju pretilost.

Mjere protiv “junk fooda” tu ne staju – na pića s velikim količinama šećera poput Coca Cole i Pepsija naplaćuje se porez od 18%, jedan od najviših tog tipa na svijetu. Sveprisutni automati s “junk-foodom” poput čokoladica, sladoleda i čipsa zabranjeni su u čileanskim školama, a reklamiranje takvih nezdravih proizvoda zabranjeno je za vrijeme televizijskih emisija ili na web-stranicama namjenjenima djeci i mladima. Početkom sljedeće godine, takve reklame bit će potpuno zabranjene na televiziji, radiju i u kinima između 6 i 22 sata. Ovog proljeća stupa na snagu i zabrana reklamiranja za kupovno mlijeko za bebe kako bi se potaklo dojenje.

(Index.hr)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *