Naslovna Biznis Island kažnjava za rodno uvjetovane razlike u platama
Island kažnjava za rodno uvjetovane razlike u platama
0

Island kažnjava za rodno uvjetovane razlike u platama

0

Za jednak rad mora biti zajamčena jednaka plata i u borbi za postizanje tog cilja Island je prva država koja je zakonom i pod prijetnjom novčanih kazni obvezala poslodavce da takvu jednakost i dokažu.

Od januara 2019. kompanije na Islandu morat će redovito dokumentacijom dokazivati da nema rodne nejednakosti u isplati plata, prenosi Hina.

Najveća banka Landsbankinn, nacionalizirana 2008. tokom finansijskog sloma, već je počela primjenjivati taj zakon.

Elisabet Bjornsdottir (34), koja je u ministarstvu finansija zadužena za bankarski odjel, kaže da lično nikada nije doživjela bio kakav oblik diskriminacije u odnosu na muške kolege.

Poznato je da je Island već sada u grupi zemalja u kojima je najmanje rodne nejednakosti. Međutim, kaže Bjornsdottir, “upravo je to jedan od temeljnih razloga zašto nam je potreban taj zakon, jer to je nešto što ne upada odmah u oči. Možda vam se čini da je tako… no doista je to teško dokazati”.

Na Islandu je od 1961. godine zakonom garantirana jednaka plata za muškarce i žene, no novi zakon donosi kopernikanski obrat jer nisu zaposlenici ti koji moraju dokazivati da postoji rodna diskriminacija, već poduzeća moraju dokazati da je razlika, ako ona postoji, opravdana drugim, a ne rodnim razlozima.

U praksi to znači da će poslodavci procjenjivati u redovitim razmacima zahtjeve za pojedino radno mjesto i sposobnost svakog zaposlenika da te zahtjeve ispunjava. Taj proces mora biti dokumentiran objektivnim kriterijima i proveden transparentno.

Ocjenjivat će se dob zaposlenika, stepe obrazovanja i osposobljenosti, iskustvo i dodana vrijednost koju zaposlenik ili zaposlenica unosi u posao.

Ako kompanija postupa sukladno zakonu, profesionalni kontrolor (to mogu biti konsultantski uredi) izdaju certifikat na rok od tri godine.

Usklađivanje sa zakonom

Landsbankinn će potrošiti 120.000 eura da se uskladi sa zakonom, a Baldur Jonsson, koji je u banci zadužen za ljudske resurse, ocjenjuje da su zakonske kazne ispravni put za stvarno premošćenje jaza u platama.

U proteklih devet godina Island je prema indeksu Svjetskog gospodarskog foruma bio među zemljama s najvećom jednakošću između muškaraca i žena. Međutim, čak i na Islandu, prema nacionalnim statistikama, razlika u plaćama iznosi 16,1 posto, što je evropski prosjek prema podacima Eurostata.

Reforma će obuhvatiti gotovo 180 islandskih poduzeća i 147.000 zaposlenika na tom otoku s 347.000 stanovnika.

Poslodavci koji budu kršili zakon bit će prijavljeni Agenciji za rodnu jednakost i novčano kažnjeni kaznom do 400 eura na dan. U ime transparentnosti javno će se objavljivati njihova imena.

Manjim kompanijama dat će se rok do 31. decembra 2021. da se usklade sa zakonom. Međutim, sva ministarstva, javne ustanove i kompanije s više od 250 zaposlenika morat će se uskladiti do 31. decembra 2018.

(Agencije)

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *