Naslovna Vijesti Svijet Uragan Harvey odnio 50 ljudskih života, potraga za preživjelima još traje
Uragan Harvey odnio 50 ljudskih života, potraga za preživjelima još traje
0

Uragan Harvey odnio 50 ljudskih života, potraga za preživjelima još traje

0

Zbog oluje, jedne od najrazornijih koja je pogodila Sjedinjene Države, svoje je domove moralo napustiti milion ljudi, a strahuje se da je 50 ljudi poginulo u poplavama koje su paralizirale Houston.

Oluja je podignula razinu rijeke na rekordnu visinu i prekinule opskrbu pitkom vodom u Beaumontu u Teksasu, gradu od 120.000 ljudi.

Trumpova administracija u pismu Kongresu zatražila je 7,85 milijardi američkih dolara kao početnu pomoć nastradalim područjima. Savjetnik za domovinsku sigurnost Bijele kuće Tom Bossert rekao je novinarima u četvrtak da će pomoć dolaziti u fazama.

Teksaški guverner Greg Abbott upozorio je da će njegova država možda trebati više od 125 milijardi dolara.

Bossert je kazao da Trumpova administracija želi da Kongres odobri mjere za ublažavanje katastrofe kao samostalne, a ne da ih doda drugim mjerama, poput dopuštenja da se podigne stopa duga.

Američka vlada ima zakonsko ograničenje koliko novca može posuditi da se pokrije proračunski deficit kao rezultat toga što Washington troši više no što prikupi porezima. Samo Kongres može povećati to ograničenje. Trump namjerava danas ponovno posjetiti poplavljeno područje.

Premda se u Houstonu razina vode spustila u mnogim područjima, gradonačelnik Sylvester Turner pozvao je na dobrovoljnu evakuaciju na zapadnoj strani grada. On je rekao da poplavljena područja mogu biti u opasnosti dok vojni inženjeri nastavljaju puštati vodu u susjedno područje Buffalo Bayoua da spriječe pucanje brane i nasipa.

(Agencije)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *