Naslovna Vijesti Svijet Zbog Harveya benzin najskuplji u SAD-u u posljednje dvije godine
Zbog Harveya benzin najskuplji u SAD-u u posljednje dvije godine

FOTO: EPA

0

Zbog Harveya benzin najskuplji u SAD-u u posljednje dvije godine

0

Cijena benzina u SAD-u je skočila na dvogodišnji maksimum, pošto se tropska oluja Harvey ponovo obrušila na američku obalu Meksičkog zaljiva i “zatvorila” najveću rafineriju u zemlji, nakon što je već izbacila iz stroja petinu američkih rafinerijskih kapaciteta.

Rafinerija Port Arthur, u vlasništvu kompanije Motiva Enterprisses, najveća u zemlji, počela je s kontroliranim zatvaranjem pogona zbog velikih poplava, izvještava agencija Bloomberg.

Taj prekid proizvodnje je utjecao na skok cijena motornih goriva na berzi u New Yorku od čak 6,6 procenata, dok pad tražnje za naftom iz fabrika pogođenih olujom drži cijene “crnog zlata” na najnižem nivou u pet sedmica.

Cijena benzina za isporuku u septembru, čije ugovaranje ističe u četvrtak, porasla je za 11,76 centi, na 1,9009 dolara po galonu (3,78 litara), na robnoj berzi u New Yorku, što je najviši nivou u više od dvije godine.

Pokretanje rafinerije zavisi od povlačenja vode
Benzin za isporuke u oktobru je ugovaran za 5,7 centi skuplje, na 1,6587 dolara, na trgovanju u srijedu rano poslije podne, u 13:40 sati u Londonu.

Kada je riječ o cijenama nafte, američka “laka” nafta WTI za dostavu u oktobru pala je za 45 centi, na 45,99 dolara, za barel na newyorškoj berzi, nakon što se u utorak spustila za 13 centi, na 46,44 dolara, što je bio najniži nivo na zatvaranju od 24. jula.

Sjevernomorska nafta “brent” za oktobarsku isporuku, čije ugovaranje također ističe u četvrtak, skliznula je naniže za 47 centi, na 51,53 dolara, na londonskoj berzi.

Rafinerija Port Arthur u Teksasu ima kapacitet prerade 605.000 barela nafte dnevno, prema podacima Bloomberga.

Ponovno pokretanje proizvodnje zavisit će od povlačenja poplavne vode, saopćeno je iz kompanije.

(Al Jazeera)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *