Naslovna Vijesti Svijet Ljude čeka vrelo 22. stoljeće
Ljude čeka vrelo 22. stoljeće
0

Ljude čeka vrelo 22. stoljeće

0

Ljudi će početkom narednog stoljeća, živjeti na vreloj planeti, upozoravaju klimatolozi. Svjetska temperatura će vjerovatno porasti za više od dva stepena Celzijusova još u ovom stoljeću i premašiti gornju granicu zagrijavanja predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Klimatske promjene” pokazuje da postoji 90 odsto vjerovatnoće da temperatura do kraja 21. stoljeća bude veća za dva do 4,9 stepeni Celzijusovih

. Naučnici Vašingtonskog univerziteta tvrde da postoji samo pet odsto šansi da će zagrijavanje biti dva stepena ili manje od toga. U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, bruto domaćem proizvodu po stanovniku i količini emisije ugljen-dioksida.

Analize pokazuju da je cilj od dva stepena najbolji mogući scenario, navode američki istraživači. Prema UN programu, svjetske emisije gasova staklene bašte, koji su uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijarde tona po godini i trebalo bi da budu smanjeni na 42 milijarde do 2030. godine.

(Agencije)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *