Naslovna Vijesti Ekonomija FIPA dovodi četrdeset kineskih kompanija u BiH
FIPA dovodi četrdeset kineskih kompanija u BiH
0

FIPA dovodi četrdeset kineskih kompanija u BiH

0

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) Gordan Milinić na sastanku s predstavnicima grada Ningbo iz Kine dogovorio je posjetu 40 kineskih kompanija BiH u oktobru ove godine.

Direktor sektora za prekogranična ulaganja Ningboa Pan Yingming i direktor FIPA-e Milinić su zaključili da postoji neiskorišteni potencijal za unapređenje saradnje između BiH i Ningboa u sektorima prerade metala, proizvodnje hrane, prerade drveta, energetike, IT sektora, te da je potrebno intenzivirati kontakte, što će biti realizovano dolaskom 40 kineskih kompanija u BiH u oktobru ove godine.

Ningbo, grad s više od sedam miliona stanovnika, ima 160.000 privatnih kompanija, od kojih je 21 na listi 500 vodećih privatnih preduzeća u Kini, kao i više od 360.000 manjih porodičnih firmi. Proglašen je 2013. godine za jedno od najatraktivnijih odredišta za ulaganja u Kini, ali i za  jedan od najaktivnijih gradova u širenju biznisa u inostranstvo. Među vodećim je i po broju industrijskih i bescarinskih zona. Privatni sektor učestvuje s gotovo 80 posto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Ningboa i pokriva 85 posto radnih mjesta.

FIPA će prilikom posjete privrednika iz Ningboa pripremiti prezentacije atraktivnih investicijskih projekata, sastanke s relevantnim ministarstvima na svim nivoima vlasti i vlasnicima projekata, te organizovati i posjete mogućim lokacijama za ulaganje.

Posjeta kineske privredne delegacije grada Ningbo će biti prva sektorski i projektno sistemski organizovana posjeta jedne privredne delegacije iz Kine, na kojoj će fokus biti na konkretnim investicijskim i izvozno orijentisanim projektima i dogovorima o saradnji, saopćeno je iz FIPA-e.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *