Naslovna Vijesti Svijet Francuska zabrinuta novim iranskim potezima za obogaćivanje urana
Francuska zabrinuta novim iranskim potezima za obogaćivanje urana
0

Francuska zabrinuta novim iranskim potezima za obogaćivanje urana

0

Francuska je zabrinuta iranskom namjerom da umanji svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine postignutog sa svjetskim silama, ali Pariz ostaje otvoren za nove razgovore o iranskom dugoročnom programu i regionalnoj sigurnosti, izjavila je u utorak glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muhll.

– Današnja iranska objava da ojača kapacitete za obogaćivanje urana u suprotnosti je sa sporazumom iz Beča, koji striktno limitira aktivnosti na tom polju – izjavila je von der Muhll novinarima na brifingu za medije.

– Čekamo naredni izvještaj naših partnera iz IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) o iranskim objavama i aktivnostima – kazala je.

Francuska, Britanija i Njemačka – tri evropske potpisnice nuklearnog sporazuma – ostaju predane sporazumu i traže od Irana da “u potpunosti poštuje svoje obaveze i sarađuje s IAEA, kako na osnovu nuklearnog sporazuma, tako i na polju ostalih obaveza iz domena nuklearne energije – kazala je glasnogovornica.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani tokom dana je izjavio da će Iran početi da ubrizgava gas u centrifuge u svom postrojenju za obogaćivanje urana Fordow, komplicirajući napore evropskih sila da spase nuklearni sporazum iz 2015. koji je potpisao i ondašnji američki predsjednik Barack Obama, i nakon koga je Teheran umanjio svoje kapacitete za obogaćivanje urana u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Predsjednik Donald Trump povukao je, ipak, SAD iz sporazuma i ponovo je uveo sankcije Iranu.

U odmazdi za američke poteze, Islamska Republika je počela kršiti dogovorene parametre svojih nuklearnih kapaciteta u maju i zatražila je od evropskih potpisnica sporazuma da joj pomognu u korištenju ekonomskih benefita sporazuma, prenosi Xinhua.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *