Naslovna Tehno Nauka Naučnici ustanovili vezu između oštećenja DNK i naglog mršanja oboljelih od karcinoma
Naučnici ustanovili vezu između oštećenja DNK i naglog mršanja oboljelih od karcinoma
0

Naučnici ustanovili vezu između oštećenja DNK i naglog mršanja oboljelih od karcinoma

0

Naučnici iz Velike Britanije ustanovili su vezu između propadanja DNK i naglog gubitka težine kod oboljelih od karcinoma što je značajno otkriće koje bi moglo doprinijeti pronalasku adekvatnog tretmana koji će spriječiti brzo propadanje organizma.

Jedna od najozbiljnijih posljedica raka je nagli gubitak težine, apetita i mišića koji može pogoditi neke pacijente u kasnijim stadijumima bolesti. Ovaj sindrom trošenja poznat je kao kaheksija i može se pokrenuti u drugim ozbiljnim stanjima, uključujući bolesti srca i HIV.

Osim toga, naslijeđena verzija sindroma može utjecati na djecu. Poznat kao Cockayneov sindrom, uzrokuje ozbiljnu pothranjenost i iscrpljenost, što je paralelno s efektom kaheksije.

“U slučaju pacijenata s rakom, pojedinci mogu preći od sasvim normalnog izgleda u invalidska kolica zbog gubitka mišića i gubitka težine za samo nekoliko mjeseci”, rekao je onkolog profesor Charlie Swanton sa Instituta Crick u Londonu te dodao: “To je prilično zastrašujuće.”

Uprkos značajnim naučnim naporima, uzroci kaheksije ostali su misterija. Međutim, nedavni rad britanskih istraživača pobudio je nadu da se naučnici približavaju nekim od uzroka ove bolesti.

Tim naučnika predvođen profesorom Ketanom Patelom, direktorom Weatherall instituta za molekularnu medicinu u Oksfordu, nedavno je povezao ovu bolest sa oštećenjem DNK koje ometa hemijske glasnike koji se šalju u mozak, uzrokujući da on oslobađa hormone koji potiskuju apetit. Rezultat je ozbiljan gubitak težine.

Istraživači su otkrili da se ovaj proces često pokreće kada se prirodni formaldehid nakupi u krvotoku osobe. Kada se ovo filtrira u bubrezima, njihove ćelije u tom procesu trpe oštećenje DNK. To, zauzvrat, uzrokuje da njihovi bubrezi luče hormon koji šalje poruku mozgu da potisne apetit.

“Kada primate hemoterapiju, dobijate hemijsku supstancu koja napada DNK na isti način kao što to čini formaldehid. Drugim riječima, to može oštetiti DNK i pokrenuti ove signale koji govore mozgu da potisne apetit”, rekao je Patel.

Istraživanje također sugeriše mogući put za liječenje problema, dodao je. Glasnik koji bubreg šalje u mozak je hemikalija nazvana GDF15, otkriće koje ima važne kliničke implikacije.

“To sugeriše da bismo mogli liječiti gubitak težine kod pacijenata koji su podvrgnuti hemoterapiji primjenom antitijela koje neutralizira GDF15”, objasnio je.

Međutim, Swanton je savjetovao oprez: “Ovo je fascinantna i važna studija. GDF15 je jedan poznati mehanizam koji doprinosi razvoju kaheksije, ali neće biti jedini. Potrebno nam je više ovakvog rada kako bismo hitno razumjeli druge puteve i uzroke jer znamo da ovaj sindrom doprinosi našoj nesposobnosti da liječimo pacijente kako postaju slabiji.”

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *