Naslovna Tehno Nauka Australski naučnici pronašli neobičan objekt koji se okreće u Mliječnom putu
Australski naučnici pronašli neobičan objekt koji se okreće u Mliječnom putu
0

Australski naučnici pronašli neobičan objekt koji se okreće u Mliječnom putu

0

Australski naučnici tvrde da su otkrili nepoznati objekt, kakav do sada nije viđen, a koji se okreće u Mliječnom putu.

Ovaj objekat nema sličnosti ni sa čim što je do sada naučnicima bilo poznato, a otkrio ga je prvo student Univerziteta Curtin Honors Tyrone O'Doherty, koji je primijetio ogromno oslobađanje radio energije u trajanju od pune minute svakih 18 minuta.

On je koristio teleskop i novu tehniku koju je sam razvio, a on je inače bio dio tima, koji je predvodila astrofizičarka Natasha Hurley Walker, sa čvorišta Univerziteta Curtin, Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije.

U svemiru su često dokumentovani objekti koji pulsiraju, uključuju se i i isključuju, međutim kako tvrde istraživači, ne dešava se često da se nešto pali na minut svakih 18 minuta.

“To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je pomalo sablasno za astronoma jer na nebu ništa nije poznato da tako funkcioniše”, rečeno je u saopćenju za medije Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije.

Objekat je udaljen 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, izrazito je svijetao i ima izuzetno jako magnetno polje.

Teorije o tome šta bi objekat mogao biti uključuju neutronsku zvijezdu ili “bijelog patulja” – termin koji se koristi za ostatke kolabirane zvijezde.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *