Naslovna Tehno IT Kina proizvela najvećeg robota s četiri noge
Kina proizvela najvećeg robota s četiri noge
0

Kina proizvela najvećeg robota s četiri noge

0

Kineski Global Times je objavio da je ova zemlja proizvela najvećeg električnog robota s četiri noge na svijetu.

Riječ je o bioničkom robotu koji zaista izgleda ogromno, a dio je napora koji se ulažu kako bi Kina postala globalni lider u robotici do 2025. godine, ali i u vojnoj tehnologiji.

Iako je velik i glomazan, robot se može kretati naprijed i nazad, okretati se i hodati dijagonalno. Osim toga, robot može trčati i skakati zahvaljujući 12 setova zglobnih modula. “Mehanički jak” je opremljen senzorima kako bi se snalazio na okolnom terenu, odnosno u svom okruženju, a može se prilagoditi različitim tipovima terena uključujući stepenice, kanale, stijene, blatnjave puteve, pustinje, snijeg i drugo. Važna činjenica je i mogućnost naoružavanja robota.

Robot može nositi do 160 kg tereta te dostići brzinu kretanja od 10 km/h. Očekuje se da će biti dio izvidnica u kompleksnim okruženjima koja su previše izazovna za ljude, poput udaljenih pograničnih regija i veoma rizičnih borbenih zona. Mehanički jak također može prikupljati taktičke informacije na bojnom polju.

Pored navedenog, robot se može koristiti za transport opreme, municije i hrane na različite lokacije koje su teško ili nikako pristupačne konvencionalnim vozilima.

Kina je također razvila i robotskog psa pod nazivom Geda, koji je težak 32 kg temože nostiti oko 40 kg tereta. Programiran je da razumije jednostavne glasovne komande čovjeka, a koristi i tehnologiju za prepoznavanje lica.

Kina je daleko napredovala od razvoja robota, a nedavno je predstavila tri borbena broda u samo jednom danu. Također, razvija i hipersonične projektile.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *