Naslovna Tehno Nauka Sekvencioniran genom uzročnika covida-19 izoliran iz pacijenata u Hrvatskoj
Sekvencioniran genom uzročnika covida-19 izoliran iz pacijenata u Hrvatskoj
0

Sekvencioniran genom uzročnika covida-19 izoliran iz pacijenata u Hrvatskoj

0

Interdisciplinarni tim hrvatskih znanstvenika odredio je sekvencu genoma virusa uzročnika covid-19 infekcije, što će omogućiti određivanje izvora zaraze i njeno praćenje u RH te doprinijeti svjetskim naporima u suzbijanju pandemije.

Priopćio je to u petak Institut Ruđer Bošković (IRB), ističući kako je riječ o zajedničkom istraživačkom uspjehu njihovih te znanstvenika riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u borbi protiv virusa.

Taj uspjeh, ističu, potvrđuje da Hrvatska posjeduje i tehničke i ljudske resurse koji je svrstavaju uz bok drugim zemljama koje doprinose razumijevanju virusa SARS-CoV-2, javlja Hina.

Prva detaljna analiza genoma tog virusa, uzročnika bolesti covid-19, provedena je u IRB-ovu Laboratoriju za naprednu genomiku, na čelu s voditeljom Oliverom Vugrekom.

U istraživanju su sudjelovali i Igor Jurak s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te Tomislav Rukavina i Neven Sučić s Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Detaljno praćenje evolucije i prijenosa virusa bitno za razvoj cjepiva

Uspostavljanje platforme za analizu te određivanje genoma virusa, ističu u IRB-u, ima višestruki značaj jer će omogućiti detaljno praćenje evolucije virusa i putove prijenosa virusa, a što je od iznimnog značaja za razvoj novih lijekova i cjepiva u budućnosti.

Vugrek navodi kako je ovim rezultatima razvijen vlastiti protokol za analizu uzročnika bolesti covid-19, koji bi mogao biti široko primjenjiv i za analize drugih virusa.

Izvedbom protokola za sekvencioniranje, tvrde u IRB-u, generira se ogromna količina podataka koju je moguće analizirati samo uz pomoć sofisticiranih bioinformatičkih alata, pri čemu su skupljeni uzorci pacijenata te je provedena dijagnostička analiza.

”Povezivanje genetike virusa s epidemiološkim podacima omogućit će jasno određivanje izvora zaraze te praćenje širenja zaraze širom Hrvatske”, naglašava Rukavina,

Vrlo važnim smatra razumijevanje putova ulaska virusa u Hrvatsku tijekom ove epidemije, ali i eventualnih budućih kako bi se moglo na vrijeme djelovati i prevenirati ih.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *