Naslovna Tehno Nauka Velike bijele ajkule organizuju jezive večere za društvo
Velike bijele ajkule organizuju jezive večere za društvo
0

Velike bijele ajkule organizuju jezive večere za društvo

0

Velike bijele ajkule, koje se smatraju usamljenim lovcima iz dubina, umiju da organizuju i prilično jezive večere za društvo.

Naučnici koji proučavaju ove zastrašujuće predatore primijetili su da se ajkule često sakupljaju u istim grupama kako bi se gostile mladuncima foka zajedno.

Stručnjaci kažu da ajkule formiraju “određene zajednice” i redovno se druže s istim jedinkama.

Ovo otkriće stručnjaka sa Makveri univerziteta iz Australije okrenulo je naglavačke doskorašnje teorije o društvenim aktivnostima ajkula.

Australijski stručnjaci su četiri i po godine proučavali gotovo 300 velikih bijelih ajkula i primijetili su kako se iste grupe ajkula vraćaju do Neptunovih ostrva u blizini obale Adelejda kako bi jeli mladunce foka.

Iako su isprva mislili da se ajkule vraćaju jer tu najlakše nalaze hranu, naučnici su ubrzo uvidjeli da su ajkule počele da formiraju sopstvene “klike” i da do obale Adelejda nisu dolazile nasumično već ciljano, na večeru s prijateljima.

Velike bijele ajkule nisu jedine s kompleksnim društvenim odnosima.

Stručnjaci su 2012. otkrili da se crnorepe ajkule iz Francuske Polinezije organizuju u manje grupe koje druge ajkule koje nisu članice tog društva onda izbjegavaju, piše Mondo.rs.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *