Naslovna Tehno Nauka Matične ćelije su potencijalni lijek za ćelavost kod muškaraca i žena
Matične ćelije su potencijalni lijek za ćelavost kod muškaraca i žena
0

Matične ćelije su potencijalni lijek za ćelavost kod muškaraca i žena

0

Jeste li se ikada zapitali hoće li perike ili transplantacija kose jednog dana postati stvar prošlosti?

Naučnici navode da su tokom istraživanja na životinjama došli do zaključka da će se kosa možda moći dobijati iz matičnih ćelija.

Istraživači navode da je do sada ova tehnika isprobana samo na miševima, a rezultati možda neće biti isti kod ljudi. Međutim, oni kažu da se na životinjama mogla dobiti prirodna dlaka pomoću matičnih ćelija.

Ovo bi moglo uliti novu nadu muškarcima i ženama s gubitkom kose, kažu istraživači, ako se tehnika pokaže uspješnom i kod ljudi.

“Sada imamo novu, kontroliranu metodu za stvaranje prirodne kose koja raste direktno iz kože”, rekao je Alexey Terskikh.

Nalazi su predstavljeni na sastanku Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija u Los Angelesu. Istraživanje predstavljeno na sastancima obično se smatra preliminarnim dok se ne objavi u časopisu koji je recenziran.

Istraživači kažu da sistem koristi ćelije nazvane dermalna papila. Nađene u folikulu dlake, ove ćelije kontroliraju debljinu kose te njenu dužinu i brzinu rasta.

“Ovo je pravi napredak u razvoju terapija za gubitak kose na bazi ćelija i u oblasti regenerativne medicine”, rekao je Terskikh u saopćenju za novinare.

Za svoje eksperimente istraživači su implantirali kombinaciju mišijih i ljudskih ćelija na bezdlake miševe. Laboratorija sada radi s ljudskim ćelijama kako bi dobila folikule kose koje se mogu transplantirati.

“Gubitak kose duboko utječe na živote mnogih ljudi. Značajan dio moje prakse uključuje i muškarce i žene koji traže rješenja za njihov gubitak. Želim da unaprijedim ovu revolucionarnu tehnologiju koja bi mogla poboljšati živote miliona ljudi koji se bore s gubitkom kose”, rekao je dr. Richard Chaffoo, plastični hirurg.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *