Naslovna Tehno Nauka NASA šalje dron na Saturnov mjesec
NASA šalje dron na Saturnov mjesec
0

NASA šalje dron na Saturnov mjesec

0

NASA planira poslati dron nazvan “Vilinski konjic” na Titan, najveći Saturnov mjesec, poručili su iz te agencije, najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sustava u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

Vilinski konjic, dron veličine vozila za golf sa četiri propelera, krenut će 2026. na osmogodišnju misiju prema Titanu, mjesecu koji orbitira oko plinovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porijekla života.

Vilinski konjic, koji ima nuklerani pogon, bit će prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

– Titan je drugačiji od bilo kojeg drugog mjesta u našem Sunčevom sustavu i najusporediviji je s ranom Zemljom – rekao je najviši dužnosnik NASA-e Jim Bridenstein u video telekonferenciji, a prenosi novilist.hr.

Instrumenti Vilinskog konjica procjenjivat će nastanjivost Titana i tražiti kemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg, života, rekao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *