Naslovna Tehno IT EU prijeti TikToku sankcijama
EU prijeti TikToku sankcijama
0

EU prijeti TikToku sankcijama

0

Dužnosnici Evropske unije zaprijetili su društvenoj mreži TikTok dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja. Evropska komisija upozorila je izvršnog direktora TikToka Šu Zi Čua (Shou Zi Chew) da se kompanija odmah mora početi pridržavati pravila Unije ili će se suočiti sa sankcijama.

– Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi pristupiti štetnom, a nekada čak i po život opasnom sadržaju – rekao je komesar Komisije Tieri Breton (Thiery) nakon razgovora s Čuom. Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se špijunira novinare i da se lični podaci šalju izvan Evrope.

TikTok se suočio s nizom problema tokom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi u vlasništvu kompanije Meta i YouTubea, uglavnom vezanih uz sigurnost i dobrobit svojih mnogobrojnih maloljetnih korisnika.

Internetska platforma TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Također, postoji bojazan da bi kineska država mogla imati pristup podacima na TikToku, što platforma poriče.

– Nećemo oklijevati uvesti sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost- dodao je Breton, podsjetivši na evropski Akt o digitalnim uslugama, koji će velike platforme držati odgovornima za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.

Novi zakon EU također dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju opetovanog ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu sigurnost.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *