Naslovna Tehno IT NASA odabrala tri kompanije koje će praviti letjelice za putovanja na Mjesec
NASA odabrala tri kompanije koje će praviti letjelice za putovanja na Mjesec
0

NASA odabrala tri kompanije koje će praviti letjelice za putovanja na Mjesec

0

NASA je odabrala tri kompanije koje će razviti svoju svemirsku letjelicu, u sklopu plana za slanje astronauta na Mjesec 2024. godine, a koji će se koristiti kao baza za nastavak putovanja na Mars, piše Independent.

Najuspješnija među tri vizije letjelica bit će izabrana za NASA-inu misiju, najavio je administrator Jim Bridenstine.

Kompanije koje će praviti svoje letjelice su kalifornijski SpaceX koji predvodi Elon Musk, kompanija Blue Origin iz Washingtona, koju je osnovao direktor Amazona Jeff Bezos, te Dynetics iz Alabame. Sveukupno, ugovori za početno desetomjesečno razdoblje pravljenja letjelice iznose ukupno 967 miliona američkih dolara.

“Ovo je posljednji ‘komad’ koji nam je potreban kako bismo putovali do Mjeseca”, rekao je Bridenstine.

U narednih deset mjeseci svaka kompanija će usavršavati svoj koncept letjelice, a NASA će odlučiti koji prototip letjelice će prvi testirati. Bridenstine je rekao da će se NASA najvjerovatnije odlučiti za kompaniju koja ima najveću priliku za razvojem do 2024. godine.

Ono što je do sada poznato jeste da je SpaceX predložio Starship koji je toliko visok da bi astronauti morali koristiti lift da bi došli do površine Mjeseca.
Letjelica kompanije Blue Origin dolazi s velikim ljestvama kojima bi se astronauti spuštali na lunarnu površinu. Dynetics sletište je toliko nisko da je potrebno samo nekoliko koraka do mjesečeve površine, čemu je NASA dala visoke ocjene sigurnosti i učinkovitosti.

NASA želi da novi program slijetanja na Mjesec bude održiv, za razliku od programa Apollo, sa više misija i više lokacija koje će se posjetiti.

Dok će samo jedna kompanija odvesti prvu ženu i sljedećeg muškarca na površinu Mjeseca, sve tri će sudjelovati u dugoj vožnji.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *