Naslovna Tehno IT Brojne IT kompanije prelaze na režim ¨rada od kuće¨
Brojne IT kompanije prelaze na režim ¨rada od kuće¨
0

Brojne IT kompanije prelaze na režim ¨rada od kuće¨

0

Edin Ahmetspahić je direktor kompanije “Propeller”, IT firme koja okuplja mladi tim od 19 ljudi, većinom programera, s fokusom na realizaciju projekata za tržište Skandinavije. Premda IT sektor, u smislu ispunjavanja radnih obaveza, nešto lakše reagira na promjene vezane za ograničenja kretanja i direktnih kontakata, Ahmetspahić poručuje da će efekti pandemije COVID-19 dugoročno utjecati na razvoj tržišta.

“Kompanija “Propeller” ima nekoliko stalnih klijenata na koje se oslanjamo i sa kojima sarađujemo na brojnim projektima. U tom smislu, ne vidim da ćemo imati direktnih posljedica, ali je tu sada više razmišljanje o tome – šta je moglo dalje da se desi, u kojem pravcu se kompanija mogla dalje razvijati, te šta će sve biti usporeno zbog novonastale situacije”, poručuje Ahmetspahić.

U “Propelleru” prate stanje povodom pandemije ‘korona virusa’.

“Do sada smo radili po redovnom režimu, uz adekvatno informisanje zaposlenika o načinima širenja zaraze, metodama prevencije i slično. Mnogi naši partneri, ali i članovi tima u Švedskoj, već su ranije počeli sa radom od kuće. Mi ćemo od danas krenuti u testni rad od kuće, kako bismo testirali cijeli sistem rada kompletnog preduzeća u takvim okolnostima”, dodaje Ahmetspahić.

Ukoliko sve prođe bez većih problema, naredni period će tim ‘Propellera’ raditi od kuće.

“Ulaganje u obrazovanje i zdravlje uposlenika je motivirajuće, te rezultria s tim da uposlenici odgovorno postupaju u zaštiti interesa kompanije, ali i svom interesu. Trebamo svi raditi na tome da izazove koji dolaze dočekamo spremno. Mi u ‘Propelleru’, kao društveno odgovornoj kompaniji ćemo uraditi sve što je u našoj moći da zaštitimo zdravlje ljudi, a istovremeno svojim rezultatima budemo oslonac ekonomiji koja će se svakako suočiti sa izazovima zbog pandemije”, zaključuje Ahmetspahić.

Kompanija ‘Propeller’ je dijelom aktivnosti USAID Projekta ‘Diaspora Invest’ kojim se želi podići svijest o izazovima poduzetnika pred rizicima od širenja ‘korona virusa’, ali i podijeliti dobre prakse poslodavaca iz cijele zemlje, koji su kroz ranije programe podržani od ovog Projekta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *