Naslovna Tehno Nauka Lansiran misteriozni svemirski avion američke vojske
Lansiran misteriozni svemirski avion američke vojske
0

Lansiran misteriozni svemirski avion američke vojske

0

Avion X-37B je lansiran u nedjelju iz Cape Canaverala pomoću rakete Atlas V. Lansiranje je obavljeno s danom zakašnjenja zbog loših vremenskih uvjeta u subotu. Ovaj avion je poznat i kao Orbital Test Vehicle (OTV), a njegov zadatak je da dostavi satelit u orbitu te da testira određenu tehnologiju. Ovo je ukupno šesta misija u svemiru za pomenuti avion.

Lansiranje je posvećeno onima koji se na prvim linijama bore protiv pandemije koronavirusa, kao i onima koji su zaraženi. Poruka “America Strong” ispisana je na raketi, piše BBC.

X-37B je tajni program te se o njemu zna veoma malo. Pentagon je otkrivao malo detalja o njegovim misijama i mogućnostima u prošlosti.

“U ovoj misiji će biti obavljeno više eksperimenata nego tokom bilo koje prethodne”, izjavila je ranije ovog mjeseca sekretarica Američkih zračnih snaga Barbara Barrett.

Jedan od eksperimenata podrazumjeva analizu efekta radijacije na sjeme i različite materijale.

Program X-37B je počeo 1999. godine, a avion liči na manju verziju svemirskih šatlova koji su povučeni iz upotrebe 2011. godine. Proizveo ga je Boeing, a koristi solarne panele za prikupljanje energije u orbiti. Dug je devet metara, a težak gotovo pet tona. Prvi avion je poletio u misiju u aprilu 2010. godine te se vratio nakon osam mjeseci.

Posljednja misija je završena u oktobru 2019. godine nakon 780 dana orivedenih u orbiti. Koliko će trajati aktuelna misija, zasad nije poznato.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *