Naslovna Tehno IT Google poručio novim vlasnicima Huaweijevih uređaja: Naše aplikacije koristite na vlastitu odgovornost
Google poručio novim vlasnicima Huaweijevih uređaja: Naše aplikacije koristite na vlastitu odgovornost
0

Google poručio novim vlasnicima Huaweijevih uređaja: Naše aplikacije koristite na vlastitu odgovornost

0

Google je na forumu u petak odgovorio na pitanje ljudi koji planiraju kupiti Huaweijeve mobitele i koji žele znati da li će moći koristiti Googleove usluge na novim uređajima.

Odgovor je bio nedvosmisleno “ne”, barem kada je riječ o novim uređajima, a možda će to u konačnici važiti i za starije ređaje.

“Googleu je zabranjeno da radi s Huaweijem na novim modelima, kao i da pruža Googleove aplikacije uključujući Gmail, Maps, YouTube i Play Store radi instalacije ili preuzimanja”, navodi se na formumu.

Međunarodna zajednica se ne slaže u potpunosti, a američka vlada smatra da je Huawei sigurnosna prijetnja. Prema kineskom zakonu, vlada ima pravo da pristupa podacima i informacijama privatnih kineskih kompanijama. Američka vlada smata da korištenje tehnologija kineskih kompanija poput Huaweija predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Google je ranije tražio od administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da dozvoli saradnju s Huaweijem navodeći da će saradnja učiniti stvari sigurnijim u budućnosti. Ta bitka je, barem se tako čini, izgubljena.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *