Naslovna Tehno IT Zuckerberg u sukobu sa Evropskom unijom zbog govora mržnje na Facebooku
Zuckerberg u sukobu sa Evropskom unijom zbog govora mržnje na Facebooku

FOTO: EPA

0

Zuckerberg u sukobu sa Evropskom unijom zbog govora mržnje na Facebooku

0

Mark Zuckerberg suočio se u ponedeljak s čelnicima EU tokom sastanka u Briselu. Osnivač Facebooka upozorio je da bi bilo koji plan Evropske Unije da se uključi u tehnološke kompanije mogao naštetiti slobodi izražavanja i inovacijama.

Povjerenik EU-ove industrije Thierry Breton izjavio je da je Facebook na prilagođavanju evropskim standardima, a ne obrnuto, jer je kritikovao prijedloge američkih internetskih velikana za internetske mreže kao nedovoljne, piše CNBC.

Nepristojni komentari uslijedili su nakon kratkog sastanka s izvršnim direktorom Facebooka, Zuckerbergom i dva dana prije nego što je Breton trebao predstaviti prvi od niza pravila za zadržavanje američkih tehničkih divova i kineskih kompanija.

“Nije na nama da se prilagodimo ovoj kompaniji, već da se ta kompanija prilagodi nama”, rekao je Breton, bivši izvršni direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos, nakon sastanka.

Breton je također rekao da će do kraja godine odlučiti hoće li usvojiti stroga pravila kao dio zakona o digitalnim uslugama koji će regulirati online platforme i utvrditi njihove odgovornosti.

Odbacio je dokument za diskusiju koji je objavio Facebook, a koji odbacuje ono što naziva nametljivim propisima i predlaže labavija pravila po kojima bi kompanije povremeno izvještavale o sadržaju.

“To nije dovoljno”, rekao je Breton i dodao da je Facebook izostavio bilo kakvo pominjanje svoje dominacije na tržištu te da pri tome nije uspio da precizira svoje odgovornosti.

Šefica EU za pravosuđe Vera Jourova, koja se također susrela s Zuckerbergom, bila je podjednako zastupljena u ulozi Facebooka u borbi protiv govora mržnje, dezinformacija i manipulacija izborima.

“Facebook ne može odbaciti svu odgovornost. Facebook i gospodin Zuckerberg moraju sami odgovoriti na pitanje ‘ko žele biti’ kao kompanija i koje vrijednosti žele promovirati”, poručila je Jourova.

EU sutra planira objaviti nove prijedloge o reguliranju vještačke inteligencije, uključujući prepoznavanje lica, kao i digitalnu strategiju, koji bi mogli imati mnogo utjecaja na tehnološke gigante kao što su Facebook, Google i Apple.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *