Naslovna Tehno IT “Špijunska” aplikacija ToTok uklonjena s Google Play Storea
“Špijunska” aplikacija ToTok uklonjena s Google Play Storea
0

“Špijunska” aplikacija ToTok uklonjena s Google Play Storea

0

ToTok se pojavio u julu prošle godine te je stekao veliku popularnost u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. S obzirom na činjenicu da su aplikacije poput WhatsAppa i Skypea blokirane u ovoj zemlji na Bliskom istoku, ToTok se činio kao dobra alternativa, međutim, premašio je očekivanja te je postao popularan širom svijeta.

Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon što je uklonjen s iOS App Storea i Google Play Storea, ToTok ponovo nije dostupan, a razlog je kršenje pravila. Detalja zasad nema.

New York Times je obavio istragu, a razlog uklanjanja je to što ToTok navodno prikuplja sve tipove informacija o aktivnosti svojih korisnika, uključujući razgovore i lokacije.

Kao i većina sličnih aplikacija za dopisivanje, ToTok je tražio dozvolu od korisnika da pristup kameri, fotografijama, mikrofonu, lokaciji, kalendaru i kontaktima. To je navodno omogućio developerima ToToka i obavještajnoj agenciji Ujedinjenih Arapskih Emirata da aplikaciju koristi kao alat za nadzor, odnosno špijuniranje.

ToTok tvrdi da je uklanjanje aplikacije rezultat “tehničkog problema” te da se radi na rješenju. Ipak, o špijuniranju nije bilo riječi.

Aplikacija je početkom januara vraćena na Google Play Store, situacija se smirila, ali je ToTok ponovo uklonjen. Razlog zasad nije poznat.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *