Naslovna Tehno IT Četiri greške koje pravite koristeći pametne telefone
Četiri greške koje pravite koristeći pametne telefone
0

Četiri greške koje pravite koristeći pametne telefone

0

Ovo su najčešće greške koje pravite kada je korištenje mobitela u pitanju.

Spavate s njim. Mobitel je u osnovi elektromagnetski odašiljač i prijemnik. To znači da emitira radio valove. Iako to još nije dokazano, istraživanja i dalje pokazuju kako valovi mogu uticati na vaš mozak nakon dužeg izlaganja. U najmanju ruku, može vas probuditi obavijestima dok spavate. Ako niste u mogućnosti da potpuno isključite vaš telefon držite ga u avionskom režimu.

Previše ste izloženi plavoj svjetlosti. Svjetlost sa vašeg ekrana potiskuje melatonin, hormon koji regulira vaš ciklus spavanja, što je još jedan razlog zbog kojeg ne biste trebali držati telefon u blizini dok spavate. Plava svjetlost također uzrokuje glavobolju i probleme s očima i vidom.

Kontakt s kožom. Postoji nekoliko studija koje se baziraju na vezu između upotrebe mobitela i raka kože. Naime signal prijenosa iznosi oko 900 MHz, zbog čega se telefon zagrijava. Vaša koža lako apsorbira toplinu svaki put kada mobitel držite blizu vašeg tijela. Radije koristite slušalice ili zvučnik dok razgovarate na mobitelu kako ga ne biste dodirivali.

Gledanje u ekran dovodi do lošeg držanja. Prečesta upotreba telefona dovodi do tenosynovitisa (povreda palca). Osim toga dovodi do stanja nazvanog “tekstualni vrat”. Kao što ime sugerira, kada savijete vrat prema naprijed da biste pogledali ekran, stres na vratnoj kičmi postepeno se povećava.

Kako vrijeme prolazi, težina koju vaš vrat osjeća može biti pet puta veća od vaše stvarne težine glave. To uzrokuje bol u vratu i nepravilnosti držanja. Telefon držite u razini očiju, držeći vrat što je ravnije moguće.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *