Naslovna Tehno Nauka Amerikanci tvrde da su napravili prvi lijek koji usporava Alzheimerovu demenciju
Amerikanci tvrde da su napravili prvi lijek koji usporava Alzheimerovu demenciju
0

Amerikanci tvrde da su napravili prvi lijek koji usporava Alzheimerovu demenciju

0

Trenutno ne postoje lijekovi koji mogu zaustaviti Alzheimerovu demenciju, a oni koji su dostupni pomažu samo kod simptoma bolesti.

Kompanija Biogen kaže da će uskoro u SAD-u tražiti regulatorno odobrenje za svoj “revolucionarni” lijek nazvan aducanumab. Iz Biogena najavljuju da planiraju podnijeti papirologiju početkom 2020. godine, a postoje naznake da će lijek biti dostupan i na evrospkom tržištu.

Procesi odobravanja lijeka mogu potrajati godinu ili dvije. Ukoliko ne naiđe na neke prepreke, kompanija ima za cilj prvobitno ponuditi lijek pacijentima koji su se prethodno upisali u klinička istraživanja lijeka.

Ova najava poprilično je iznenađujuća jer je kompanija u martu ove godine prekinula rad na proizvodnji lijeka nakon razočaravajućih rezultata ispitivanja.

Međutim, iz kompanije kažu da njihove nove analize pokazuju da veće doze aducanumaba mogu pružiti značajnu korist pacijentima u ranoj fazi Alzheimerove bolesti. Ovaj lijek, kako kažu, uspijeva sačuvati više memorije i svakodnevnih životnih vještina kod bolesnika.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *