Naslovna Tehno Nauka Jupiterov mjesec Europa prekriven je “kuhinjskom soli”, baš kao i mora Zemlje
Jupiterov mjesec Europa prekriven je “kuhinjskom soli”, baš kao i mora Zemlje
0

Jupiterov mjesec Europa prekriven je “kuhinjskom soli”, baš kao i mora Zemlje

0

Planetarni naučnici napravili su spektralnu analizu žutih mrlja na Europi, a istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

Prethodno su NASA-ine letjelice Voyager i Galileo otkrile žute mrlje, no njihov sastav je bio nepoznat. To je navelo naučnike da otkriju da četvrti najveći Jupiterov mjesec ispod ledene ljuske ima slano more.

“Mislili smo da bismo mogli vidjeti natrijev hlorid, ali oni su u suštini ‘nevidljivi’ u infracrvenom spektru”, kazao je Brown.

Kevin Hand, naučnik iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon, uzeo je uzorke morske soli sa Zemlje i ozračio je u uvjetima sličnim kao na površini Europe. Morska sol promijenila je boju i mogla se identificirati u spektru vidljive svjetlosti kao žuta. Najviše natrijevog hlorida primijetili su na području Europe zvanog Tara Regio. Riječ je o području za koje naučnici smatraju da je oblikovano vodom koja prodire iz oceana koji se nalazi ispod površine ledenog mjeseca što znači da površinska so zapravo potiče iz podzemlja Europe, ukazujući pritom na sastav skrivenog okeana.

“Natrijev hlorid je pomalo nalik nevidljivoj tinti na površini Europe. Prije ozračivanja ne možete reći da je tamo, ali nakon ozračivanja jasno je da je tu”, pojasnio je Brown.

Naknadna opažanja Hubble svemirskog teleskopa potvrdila su da je žuta boja područja Tare Regio posljedica ozračene kuhinjske soli na površini Europe.

“Natrijev hlorid može ukazivati ​​na to da je dno okeana hidrotermalno aktivno. To znači da je Europa geološki zanimljivije planetarno tijelo nego što se ranije smatralo”, rekla je Samantha Trumbo, vodeća autorica studije i apsolventica Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *