Naslovna Tehno Nauka Robot koji će djeci s poteškoćama pomoći da počnu hodati stiže u Banju Luku
Robot koji će djeci s poteškoćama pomoći da počnu hodati stiže u Banju Luku
0

Robot koji će djeci s poteškoćama pomoći da počnu hodati stiže u Banju Luku

0

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotović” u Banjoj Luci nabavio je savremenu opremu za pomoć u bržem oporavku djece koja imaju poteškoće u kretanju.

Robot koji će omogućiti mališanima da ponovo koračaju svojim nogama stiže iz Švicarske, piše Klix.ba.

Kako je rekla specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalistica dječije fizijatrije u ovom zavodu dr. Gabriela Mirković, aparat će biti nabavljen od novčanih sredstava koja su prikupljena na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović. Procedura nabavke je u toku.

“Kada aparat stigne u zavod, stručnjaci Hocoma iz Švicarske će provesti obuku stručnog tima zavoda. Uvođenjem aparata za robotski asistiranu rehabilitaciju, a to su Lokomat – aparat za hod i Armeo – aparat za ruke, bit će omogućen veći broj ponavljanja normalnih pokreta, što dovodi do bržeg oporavka pacijenata. Nabavkom ovih aparata, koji predstavljaju najsavremenija dostignuća u medicini i tehnologiji, ova usluga će biti dostupna svim našim pacijentima”, kazala je dr. Mirković za Klix.ba.

Ukupna vrijednost opreme – četiri aparata je 1,4 miliona maraka sa PDV-om. Za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS robotski potpomognuta rehabilitacija bit će besplatna. Ugovor je potpisan 5. maja, a oprema bi trebala biti u funkciji od kraja narednog mjeseca.

Zavod je nedavno u svom parku postavio i specijalizovanu ljuljačku namijenjenu za djecu koja koriste invalidska kolica. Riječ je o donaciji kompanije MedTouch iz Banje Luke.

“Na ovaj način želimo ohrabriti lokalne zajednice da više gradskih igrališta učine inkluzivnim i time omoguće lakšu socijalizaciju djece s invaliditetom kroz igru s vršnjacima. Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ‘Dr. Miroslav Zotović’ Banja Luka, kao lider u habilitaciji i rehabilitaciji djece s oštećenjima lokomotornog sistema, želi biti pionir u promociji vrijednosti zajednice jednakih mogućnosti za sve”, poručili su iz zavoda.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *