Naslovna Tehno Nauka Naučnici napravili prvo 3D printano srce na svijetu
Naučnici napravili prvo 3D printano srce na svijetu
0

Naučnici napravili prvo 3D printano srce na svijetu

0

Naučnici tvrde da su napravili prvo 3D printano srce s ljudskim tkivom i krvnim žilama. Iako je organ veličine trešnje i ne može pumpati krv, stručnjaci kažu da je njegovo stvaranje veliko medicinsko otkriće.

Vjeruje se da je ovo prvo srce koje isprintano sa stanicama, krvnim žilama i komorama. Iako će srcima trebati više vremena prije nego što budu mogli ispumpati krv, naučnici se nadaju kako će ih početi koristiti u roku od godinu dana.

“Ljudi u prošlosti su uspjeli ispisati 3D strukturu srca, ali ne s ćelijama ili krvnim žilama. Ovo je prvi put da je neko uspješno osmislio i ispisao cijelo srce prepuno stanica, krvnih žila, komora i predkomora”, rekao je vođa projekta Tal Dvir s Univerziteta u Tel Avivu.

Foto: AFP

Foto: AFP

 

Printano srce je veličine zečjeg srca i može se stezati poput mišića, no ne može obaviti potpuno pumpanje. Napravljeno je od stanica koje su umnožene iz uzorka masnog tkiva uzetog od pacijenta. Kazali su da je veliki izazov proizvesti dovoljno stanica da bi se moglo proizvesti čitavo ljudsko srce rekli su istraživači.

U teoriji, tehnika će jednog dana moći proizvesti novo srce koristeći reciklirane stanice iz vlastitog tijela što smanjuje rizik da bude odbačeno.

“Možda će za 10 godina u najboljim bolnicama širom svijeta postojati printeri organa, a ti postupci će se provoditi rutinski”, rekao je profesor Dvir.

Dodaje kako je sigurnije započeti transplantaciju organa koji je manje važan od srca poput slezene, slijepog crijeva, žučne kese, bubrega pa čak i pluća.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *