Naslovna Tehno Nauka Pomjera se Zemljin sjeverni magnetni pol, mogao bi biti problem za navigaciju
Pomjera se Zemljin sjeverni magnetni pol, mogao bi biti problem za navigaciju
0

Pomjera se Zemljin sjeverni magnetni pol, mogao bi biti problem za navigaciju

0

Sjeverni magnetni pol se koristi za kompase , a za razliku od geografskog sjevernog pola koji je fiksan, sjeverni magnetni pol se vremenom pomjera, odnosno kreće se od kanadskog Arktika prema Rusiji od 1831. godine.

No, njegovo ubrzano pomjeranje prema Sibiru u proteklim godinama brzinom od 55 km godišnje je prisililo naučnike da ažuriraju Svjetski magnetni model koji koriste civilni navigacijski sistemi, Organizacija sjevernoatlanskog sporazuma te britanska i američka vojska godinu dana ranije nego je predviđeno.

“Zbog neplaniranih varijacija u regiji Arktika naučnici su pripremili novi model koji preciznije predstavlja promjenu magnetnog polja od 2015. godine do danas”, saopćio je Američki nacionalni centar za okeane i atmosferu.

Model se obično ažurira svakih pet godina, ali je sada to moralo biti učinjeno ranije zbog sigurne navigacije za vojne svrhe, komercijalne aviokompanije, operacije potrage i spašavanja i slično.

Iako je vojska primarni korisnik modela, on se koristi i za Googleove i Appleove civilne sisteme mapiranja.

Promjene sjevernog magnetnog pola su rezultat proces duboko u unutrašnjosti planete. Zemljino magnetno polje se stvara u njenom tečnom jezgru koji čine tečno željezo i nikal.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *