Naslovna Tehno Nauka Naučnik tvrdi da pijesak iz Afrike otapa evropske glečere
Naučnik tvrdi da pijesak iz Afrike otapa evropske glečere
0

Naučnik tvrdi da pijesak iz Afrike otapa evropske glečere

0

Pustinjski pijesak iz Afrike koji nošen jakim zračnim strujama ponekad dolazi do Evrope jedan je od dodatnih faktora smanjivanja glečera u Evropi, pokazala su mjerenja što ih je ovih dana obavio slovenski pilot, fotograf i naučnik Matevž Lenarčič s ekipom saradnika.

Mjerenja instrumentima koji se nalaze na meteorološkim postajama Sonnblick u Austriji i Jungfrau u Švicarskoj, uspoređena s rezultatima mjerenja koncentracije pustinjskog pijeska, provedenim na letu Lenarčičeva aviona od Slovenskih Konjica do Bukurešta u Rumuniji, trasom preko Glossglocknera i slovačke gore Prievidza daju naslutiti da se evropski glečeri ne otapaju samo zbog globalnog zatopljenja nego i zbog taloženja pustinjskog pijeska.

Pijesak, nošen vjetrom dovoljno velike brzine, može po zraku putovati više hiljada kilometara, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na Lenarčičeva ispitivanja.Naučnici i ekološki stručnjaci iz Lenarčičeve ekipe svoje istraživanje namjeravaju dovršiti do jeseni ove godine, kad će rezultate u obliku studije predstaviti u Evropskom parlamentu.

Lenarčič, kako javljaju mediji u Sloveniji, trenutno čeka povoljne vremenske okolnosti da bi iz aviona obavio mjerenja nad središnjim i zapadnim Alpama.

To će biti i najizazovniji dio njegove ovogodišnje misije nazvane Green Light World Flight kojom mjeri koncentracije štetnih tvari u zraku koje utječu na degradiranje klime i čovjekove okoline.

Ovogodišnju misiju započeo je 24. marta letom od Portoroža do Malte, završivši je u zapadnom Sredozemlju.

Lenarčičeva ekipa mjeri koncentracije pustinjskog pijeska i ugljika, u suradnji s tvrtkom Aerosol.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *