Naslovna Sport Ostali sportovi Olimpijski komitet BiH organizirao edukaciju sportskih radnika
Olimpijski komitet BiH organizirao edukaciju sportskih radnika
0

Olimpijski komitet BiH organizirao edukaciju sportskih radnika

0

U organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine završen je prvi modul programa “Napredni kursevi menadžmenta u sportu” namijenjen edukaciji sportskih radnika i operativaca sportskih saveza BiH sa ciljem unapređenja rada sportskih saveza i cjelokupnog sportskog sistema BiH.

Učesnici tog obimnog edukativnog programa, osmišljenog od Međunarodnog olimpijskog komiteta – MOK, bili su Razija Mujanović, Tatjana Đekanović, Ivona Čavar, Lejla Tanović, Arijana Jaha, Enes Peštek, Nikola Stanković, Ademir Raščić, Azur Kuduzović, Nijaz Šahinović, Vedran Čubelja, Samir Šarić, Senad Hadžimešić, Brane Srdić, Đena Arifović, Adnan Talić, Kornelija Rajković, Amela Hadžiahmetović, Selma Karčić, Amela Bajraktarević, Ajša Alić, Hana Novalija, Anel Imamović i Adna Bešlija, saopeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Program kursa je u potpunosti diktiran od MOK-a te je osmišljen u saradnji sa više od 150 svjetskih priznatih naučnika i stručnjaka iz sportskog menadžmenta i obuhvata učenje o ključnim kompetencijama neophodnim za uspješno vođenje sportskih organizacija.

MOK je prepoznao vrijednosti sistemskog usavršavanja profesionalaca u sportskim organizacijama te kroz program “Naprednih kurseva menadžmenta u sportu” pokušava se premostiti nedostatak državnih programa koji su usmjereni na edukaciju sportskih administratora i menadžera.

Programi su osmišljeni da bi sportskim savezima bili isporučeni kao alat za provođenje obuke kadrova s ciljem usavršavanja njihovih znanja i vještina, ali i stvaranja društva znanja koje će stvoriti jake veze među menadžerima iz različitih sportova i omogućiti daljnju razmjenu iskustava, informacija, znanja i vještina.

Edukativni program prati osnovne menadžerske oblasti i koncipiran je iz sedam modula i to uvod u napredne kurseve, menadžment u sportu, uređenje olimpijske sportske organizacije, strateško upravljanje, upravljanje humanim resursima, upravljanje finansijama, marketing i organizovanje sportskog događaja.

Imajući u vidu mjere restrikcije, moduli će se održavati online, dok se ne stvore pretpostavke za okupljanje učesnika.

Iz OKBiH podsjećaju da je prva edicija “Naprednih kurseva menadžmenta u sportu” realizovana 2014. godine kada je edukaciju uspješno završilo 16 kandidata iz bosanskohercegovačkih sportskih saveza.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *