Naslovna Sport Ostali sportovi Evropa izabrala predstavnike u Svjetskoj antidoping agenciji – WADA
Evropa izabrala predstavnike u Svjetskoj antidoping agenciji – WADA
0

Evropa izabrala predstavnike u Svjetskoj antidoping agenciji – WADA

0

Evropski komitet za Svjetsku antidoping agenciju WADA (CAHAMA) izabrao je, tajnim glasanjem, ministra mladih i sporta Ukrajine Zhdanova za drugog člana ispred Vijeća Evrope u Odboru Fondacije WADA (Svjetske antidoping agencije) te ministra sporta Luksemburga Dan Kersch za evropskog člana Izvršnog komiteta WADA.

U radu Evropskog komiteta te u radu Savjetodavne grupe eksperta za pravna pitanja Antidoping konvencije Vijeća Evrope u Strazburu sudjelovao je Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine i predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije.

Posebno su razmatrana pitanja zaštite “zviždača” u borbi protiv dopinga u sportu, osoba koje se usude prijaviti kršenje antidoping pravila te pravo sportista na fer i pravično suđenje odnosno pristup pravdi. Izvršena je analiza da li neovlaštenu prodaju i promet doping susptanci i sredstava treba inkriminisati kao posebno krivično djelo u nacionalnim krivičnim zakonodatvstvima, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *