Naslovna Sport Nogomet Der Spiegel ponovo optužuje Manchester City
Der Spiegel ponovo optužuje Manchester City
0

Der Spiegel ponovo optužuje Manchester City

0

Njemački magazin Der Spiegel dobio je na uvid novi niz dokumenata koji optužuju engleskog prvaka Manchester City za kršenje finansijskog fair-playja (FFP).

Der Spiegel piše kako su imali na uvid dokumente u kojima dužnosnici Cityja raspravljaju kako izbrisati manjak od skoro 10 miliona funta.

Magazin piše kako je finansijski direktor kluba Jorge Chumillas poslao poruku vodstvu kluba u kojoj tvrdi kako će imati manjak od 10 miliona funti zbog raskida ugovor s bivšim menadžerom Robertom Mancinijem, prenosi Hina.

“Mislim da je jedino riješenje dodatna količina sponzorskog novca koja bi prikrila jaz,” napisao je Chumillas dodavši jedan uslov.

“Kako bi izbjegli Uefine sankcije ugovori moraju imati datum kao da su dogovoreni početkom iduće sezone.”

Deset dana nakon završetka sezone 2013./14. godine Chumillas je dogovorio sponzorske ugovore kojima je klub pokrio dio minusa – 1.5 miliona funti je platio glavni sponzor Etihad, 5.5 miliona je platila turistička zajednica Abu Dhabija, a 0.5 miliona funta investicijski fond Aabar.

Kada je Chumillas zamolio svog kolegu Simona Pearcea da mogu mijenjati datum, Pearce je navodno odgovorio: “Naravno, možemo učiniti ono što želimo”.

Prije nekoliko dana Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, objavili su niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks koja se bavi otkrivanjem nepravilnosti u svjetskom nogometu.

U njima se optužuju Manchester City i PSG zbog kršenja pravila FFP-a, ali i sadašnji predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini koji su im u tome pomogli.

Infantino je navodno, dok je bio glavni tajnik UEFA-e 2014. godine, omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja finansijskog fair playa. Klubovi su trebali platiti najmanje 60 miliona eura kazne, a na koncu su platili po 20 miliona eura.

Francuska internetska stranica Mediapart tvrdi kako je Infantino ‘izravno pregovarao’ s klubovima, te da je Infantino namjerno zaobišao nadležna tijela finansijske kontrole UEFA-e. Iz krovne nogometne organizacije su kratko poručili kako su spomenute tvrdnje ‘potkopavanje” Infantina.

Oglasilo se i vodstvo Cityja poručivši kako neće komentirati “stvari koje su izvučene izvan konteksta i koje su hakirane ili ukradene iz kluba.”

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *